Невен Дилков

Нетера

Невен Дилков е основател на Нетера – един от водещите телекоми в Европа вече 22 години. Той е учил компютърни науки в Tsinghua University, Китай и е завършил в West Virginia Wesleyan College, САЩ. Член е на редица браншови и неправителствени организации, като борда на Сдружението за електронни комуникации, член на УС на Програма достъп до информация, учредител на Българска биткойн асоциация.
Заедно с партньори и колеги създават няколко мащабни бизнес проекти: NetIX – дистрибутирана интернет ексчейндж платформа; Нетера ТВ – първата онлайн телевизионна платформа за българите в чужбина; Cloudware – високопроизводителни и гъвкави виртуални сървъри, управляеми през интернет; NetFleet – система за проследяване на подвижни обекти в реално време; Sofia Data Center – първият независим дейта център в Централна и Източна Европа. Последната му инициатива е Мобилни алтернативни комуникации М.А.К. АД - консорциум между 5 български телеком компании за създаването на първия виртуален мобилен оператор (MVNO) в България.
Невен е един от пионерите, отговорни за създаването и развитието на интернет бизнеса в България. Силен привърженик е на идеята за мрежова неутралност и подкрепя много стартъп бизнеси. Ментор е в Launchub и често споделя опита си със студенти и професионални общности.